Sedlářské dílničky - ročník 2019

V únoru 2019 jsme otevřeli za podpory YMCA Brno a Jihomoravského kraje první sedlářskou dílničku třetího běhu pro děti ve věku od 6let po mládež do věku 26let v trvání dvou až šesti hodin. Letošní rok jsme navíc měli tři kurzy z pěti pro handicapované děti a mládež navštěvující Mateřskou, základní a střední školu Gellnerka v Brně.

Přihlašování na kurz probíhalo několika způsoby. Telefonicky na čísle 604 743 095 (přímý kontakt na mistra sedláře). Nebo přes e-mailové adresy: dilnicky@ymcabrno.cz a sedlarskedilny@ymcabrno.cz. V minulém roce byla poptávka míst opět větší než jsme dokázali uspokojit, proto jsme rádi, že jsme tento rok navíc našli volné kapacity i pro zájemce z řad handicapovaných. Na místě se potom vždy v den konání vyplňovala ještě oficiální přihláška v papírové podobě. S mladšími dětmi mohli být na kurzu přítomni rodiče jako doprovod.

První dvě dílničky byly primárně pro děti s vadou sluchu (hluchoněmí). Bylo potřeba těmto dětem vše pořádně a pečlivě ukázat, neboť ve znakové řeči není moc výrazů o sedlařině. Museli jsme důkladně ukázat nářadí a co nejlépe vysvětlit co k čemu slouží a proč je vůbec potřeba tolikero nástrojů. Nebylo například vůbec lehké, aby si osvojili jakou silou udeřit kladivem do raznice či děrovače, Jakmile si děti osvojili tuto dovednost, která je pro slyšící dalo by se říci samozřejmostí tak vznikaly skvělé výrobky - viz foto. Bylo pro nás překvapením, v jaké nečekané míře projevili zájem o materiály, se kterými v dílně sedlaří pracují (různé druhy usní). Vše si chtěli osahat (z jakého zvířete kůže pochází) a očichat, a to doslova. Kvůli zvýšeným nárokům nejen na komunikaci bylo potřeba tyto děti rozdělit do několika menších skupinek.

  Třetí dílničku jsme pořádali pro autistické děti, což bylo z hlediska náročnosti vedení dětí ještě náročnější. Bylo důležité mít zvolenou metodiku učení takovou, aby děti hned viděly a pochopily, co se po nich bude chtít - zejména mít předem připravené předlohy hotových výrobků pro představu, jak má takový finální produkt vypadat, dále pak vracet nářadí vždy na stejné místo, používat profi nástroje, aby vše šlo co nejlépe a nejrychleji, tzn. abychom se pokud možno vyhnuli jakýmkoliv možným problémům, které tyto děti obzvláště vyvádí z míry. Tyto děti měly samozřejmě svůj doprovod (na pět dětí celkem čtyři asistenti). Ve finále díky připravenosti nenastal žádný problém. Doprovod těchto dětí byl sám překvapen, že tyto děti byly tak schopné, že si i bez jejich pomoci dokázali vyrobit náramky, medaile atd.   

Další dvoje dílničky po minulých  zkušenostech proběhly zcela bezproblémově. Děti buď přišly s představou o výrobku, který si chtěli vytvořit nebo jsme pro ně měli připravené návrhy na výběr, co si můžou udělat (náramek, opasek, medaile, atd.).

Zajistili jsme další speciální nářadí, které ulehčilo handicapovaným práci s kůží (profi nástroje - např. pro autistické děti gumové paličky, abychom se vyvarovali nadměrnému hluku, který by mohl vyvolat záchvat paniky a pod.) a také lepší osvětlení dílny.  Zároveň jsme opět přikoupili další zdobící sady pro podporu kreativity a dále děrovače a šídla atd.  

  Se všemi dětmi jsme opět rozvíjeli jemnou motoriku, kreativitu a podpořili jejich zvídavost. Kladli jsme důraz na kvalitní nářadí české výroby bez něhož by se naše práce neobešla a které v maximální míře usnadňuje práci s kůží (různé velikosti nářadí a šicích koníků). S tím souvisí samozřejmě i bezpečnost, tzn. vhodné a přiměřené používání různých nejen sedlářských nástrojů, kterými naše dílna disponuje, a ochranných pomůcek (gumová kladiva místo kovových; ochranné gumové rukavice a zástěry při barvení). Zároveň jsme zevrubně vysvětlovali, jak s těmito pomůckami správně a zejména bezpečně pracovat, což si děti poměrně rychle osvojily.

Primárně  je většina nářadí a nástrojů obecně vzato určena pravorukým uživatelům, s kterými by si člověk upřednostňující levou ruku neporadil. U nás jsme však myslímei i na ně, a to díky mnoha a letitým zkušenostem, kdy jsme se s takovým problémem museli již nesčetněkrát vypořádat.

Materiálem, z něhož vznikla přičiněním děti spousta krásných a výjimečných výrobků, byla specifická useň, tzn. speciálně činěná, aby se do ní lépe a snadněji vyřezávalo, razilo, šilo a lépe do ní vstřebávala barva. Z dalších užitých materiálů můžeme zmínit  lihové barvy na kůži, nýty, přezky, provázky, řemínky a lepidlo - prostě vše, co se v sedlařině používá.

Letos jsme si ověřili, že sedlařina může být pod správným vedením nejen pro zcela zdravé lidi, tak i pro ty, co nemají takové štěstí. Jsme tak zároveň rádi, že jsme i těmto postiženým dětem mohli toto krásné řemeslo přiblížit.  

Sedlářské řemeslo je odborný obor se starobylou tradicí a pokud se spojí kvalitní nářadí s lektory, kteří je umí správně použít, děti pak s jejich pomocí dokážou vyrobit nádherné věci. Tato zkušenost je může tak obohatit, že z ní mohou čerpat i v dalším životě. Jen se podívejte na fotky, jak jím září očka, když se jim podařilo vytvořit tolik skvělých výrobků za několik hodin. Nejen proto bychom rádi do budoucna poskytli možnost zúčastnit se těchto dílniček i dalším zájemcům, protože jsme si vědomi, že jsme nebyli schopni uspokojit nebývalý a nečekaný zájem.

 

Zpět na blog